Pentingnya Air Panas Yang Memberi Manafaat Kepadaa Tubuh Kita

Pentingnya Air Panas Yang Memberi Manafaat Kepadaa Tubuh Kita | Tahu tak air panas dapat membantu tubuh tubuh terutama di bahagian sistem pencernaan seterusnya memberikan manafaat kesihatan yang baik. 

Pentingnya Air Panas Yang Memberi Manafaat Kepadaa Tubuh Kita

Sekumpulan Doktor di Jepun turut mengatakan bahawa air panas adalah 100% efektif dalam menyelesaikan beberapa masalah kesihatan antaranya sakit kepala, migrain, tekanan darah tinggi, tekanan darah rendah, sakit sendi, degupan jantung yang kadang-kadang meninggi dan menurun, epilepsi, meningkatnya tingkat kolesterol, batuk, ketidakselesaan fizikal, asma, batuk, ppembuluh darah tersumbat, penyakit yang berhubungan dengan uterus dan urine, masalah perut, kurang nafsu makan, juga semua penyakit yang berhubungan dengan mata, telinga dan tenggorok.


Tahu tak apa manafaat air panas

Memperbaiki peredaran darah - apabila lmeminum segelas air panas, lemak didalam tubuh akan disingkirkan bersama deposit terkumpul dalam sistem saraf serta mengeluarkan toksin yang berada dalam seluruh tubuh dan membantu meningkatkan peredaran darah

Melegakan hidung tersumbat - wap yang keluar dari secawan air panas dapat melegakan hidung tersumbat dan mengurangkan sakit kepada akibat selesema atau apa yang selalu saya buat bila hidung tersumbat tu saya akan isi air panas dalam besen dan menghidu wap dengan menutup kepala dengan tuala macam kita mengwapkan muka.


Bantu pencernaan

Air panas membantu merangsang pencernaan. Tubuh tidak akan memerlukan penggunaan tenaga yang banyak untuk memecahkan makanan yang anda makan, menjadikannya sangat mudah untuk dicerna dan akan melalui usus dengan lancar. Sebaliknya minuman sejuk yang ada ambil membawa kesan yang bertentangkan.


Mengurangkan berat

Air panas tidak membuatkan anda kehilangan berat badan, tetapi ia membantu dalam proses penurunan berat badan. Tetapi mengambil segelas air panas dan dicampur lemon dapat melancarkan metabolisme anda, memberi tubuh keupayaan membakar kalori lebih banyak sepanjang hari.


Melegakan sembelit

Minum air panas membantu usus anda untuk berfungsi dengan lebih lancar. Sisa lama yang terperap di dalam usus akan dapat dikeluarkan dari tubuh. Kekerapan minum air panas dapat membantu menjaga tahap kesihatan anda dengan lebih baik. Tetapi jika anda hanya meminum sekali-sekala apabila sembelit juga idea yang baik.


Mengurangkan kesakitan

Anda pasti pernah terdengar tentang penggunaan pad panas ke atas perut dalam melegakan wanita ketika mengalami kekejangan ketika haid? Ia berfungsi sama seperti itu, tapi bukan hanya di perut tetapi pada mana-mana bahagian yang bengkak atau menyakitkan. Air panas membantu melegakan otot dan kesakitan serta mengurangkan sakit kepala.


Melambatkan penuaan

Percaya atau tidak, air panas dapat membantu melambatkan penuaan. Ia adalah produk anti-penuaan yang paling mudah dan murah untuk anda perolehi. Apabila tubuh anda dapat menjalankan fungsi menyahtoksik lebih baik, sel akan memperbaiki kulit anda lebih cepat dan hasilnya ia akan menjadi kulit anda lebih bersinar. Malah air panas juga boleh melawan jerawat dengan menghalang pori dari tersumbat.

Air panas adalah produk anti-penuaan yang paling murah dan mudah.  Macam-mana ianya bertindak? tubuh dapat menjalankan fungsi nyahtoksik apabila kita meminum air panas, sel akan memperbaiki kulit kita dengan lebih cepat menjadikan kulit lebih bersinar


Merawat jerawat

Masukkan air panas didalam besen dan tutup kepala dengan tuala sambil muka mengadap besen berisi air panas.  Muka akan mula berpeluh-peluh hasil dari wap air panas tapi pastikan jangan letak muka terlalu dekat ya.


Detoks 

Air panas dapat membantu menyingkirkan toksin semasa tubuh anda berpeluh dan kencing. Suhu badan akan meningkat apabila kita meminum air panas hingga membuatkan kita berpeluh.


Cara menggunakan air panas

  • Sebaiknya bila bangun pagi tu minumlah air panas sewaktu perut masih kosong
  • Bangun pagi-pagi dan minum sekitar 4 gelas air hangat saat perut kosong. Jangan makan apapun 45 menit sesudahnya.
  • Anda mungkin tidak dapat meminum 4 gelas di awal, namun perlahan-lahan Anda pasti bisa.
  • Terapi air hangat akan menyelesaikan masalah kesehatan dalam jangka waktu yang wajar:

Diabetes dalam 30 hari.

Tekanan darah dalam 30 hari.

Perut yg bermasalah dalam 10 hari.

Semua jenis kanker dalam 9 bulan.

Penyumbatan pembuluh darah dalam 6 bulan.

Kurangnya rasa lapar (nafsu makan yang buruk ?) dalam 10 hari.

Rahim dan penyakit terkait dalam 10 hari.

Hidung, Telinga & Tenggorokan masalah dalam 10 hari.

penyakit jantung dalam 30 hari.

Sakit kepala / migrain dalam 3 hari.

Tekanan darah rendah dalam 30 hari.

Kolesterol dalam 4 bulan.

Epilepsi dan kelumpuhan kontinyu dalam 9 bulan.

Asma dalam 4 bulan.

Pentingnya Air Panas Yang Memberi Manafaat Kepadaa Tubuh Kita

Memulakan hari anda dengan minum air panas dapat membantu tubuh anda untuk memulakan sistem pencernaan dan memberikan manfaat kesihatan yang baik. Anda boleh menambah perahan lemon untuk memberikan tambahan kebaikan vitamin C dalam minuman anda.

Air panas tidaklah seharusnya air yang masih mendidih, tetapi air panas itu harus berada dalam likungan suhu 48°C hingga 60°C. Jika suhu air melebih dari yang disarankan ia boleh mengakibatkan kecederaan seperti luka terbakar.

Ais adalah tidak baik untuk kita

Kalau dulu-dulu, orang sering mengatakan air ais atau air sejuk tidak mempengaruh kita di usia muda tapi tahu tak ianya akan memberikan kesan yang tidak elok bila kita di usia tua.

  • air ais akan  menutup 4 pembuluh darah dari jantung  dan menyebabkan serangan jantung dan ianya merupakan antara perkara utama untuk serangan jantung.
  • air ais ianya menciptakan masalah dalam hati; membuat lemak melekat di hati dan sebahagian besar orang yang menunggu untuk transplanti hati adalah akbiat meminum air sejuk/air ais.
  • air ais mempengaruhi dinding dalaman perut.
  • air ais mempengaruhi lambung dan usus besar dan antara penyebab  kanser.

Semoga bermanafaat buat semua yang membaca ya