Khasiat Daun Asam Gelugur Menurunkan Kolestrol Dan Kawal Berat Badan

Daunnya pula mengandungi serat, karbohidrat, alkoloid, vitamin dan mineral. Petua laman ada menyatakan bahawa memakan daun, bunga atau buah asam gelugur dapat menurunkan darah tinggi, merawat kencing manis, berat badan berlebihan, tidak selera makan dan sakit jantung


Daun Asam Gelugur

Daun asam gelugur (juga dikenali sebagai Garcinia atroviridis) adalah sebahagian daripada pokok asam gelugur yang terkenal dalam masakan tradisional Melayu, khususnya di Malaysia dan Thailand. Selain buahnya yang digunakan sebagai perasa masam dalam masakan, daun asam gelugur juga mempunyai beberapa khasiat kesihatan dan manfaat yang menarik, walaupun ia kurang popular berbanding buahnya.


Khasiat dan Manfaat Daun Asam Gelugur

Antioksidan semula jadi

Daun ini mengandungi sebatian fenolik dan flavonoid yang bertindak sebagai antioksidan. Ini membantu melawan radikal bebas dalam badan dan boleh mencegah kerosakan sel serta penuaan pramatang.


Membantu sistem pencernaan

Dalam perubatan tradisional, daun asam gelugur kadang-kadang digunakan untuk membantu melancarkan penghadaman dan merawat masalah seperti kembung perut dan sembelit.


Menurunkan kolesterol

Kajian awal menunjukkan bahawa kandungan hydroxycitric acid (HCA) dalam tumbuhan ini berpotensi membantu mengurangkan kolesterol dan lemak badan, walaupun lebih banyak kajian tertumpu kepada buahnya.


Mengawal berat badan

Kandungan HCA juga dikaitkan dengan penurunan selera makan dan pengurangan lemak, namun kesannya dari daun secara langsung masih memerlukan lebih banyak kajian klinikal.


Anti-radang dan antibakteria

Ekstrak daun asam gelugur dipercayai mempunyai ciri anti-radang dan antibakteria, yang berguna untuk membantu merawat luka kecil atau jangkitan ringan (dalam penggunaan tradisional luaran).


Cara Penggunaan Tradisional

Rebusan daun: Direbus dan diminum untuk membantu masalah dalaman seperti pencernaan atau pembersihan dalaman badan.


Daun muda: Kadang-kadang digunakan dalam masakan seperti ulam, atau dimasukkan ke dalam gulai untuk aroma masam ringan.


Air rendaman daun: Digunakan secara luaran untuk mencuci luka atau sebagai mandian herba.


Peringatan:

Walaupun ia dianggap selamat dalam penggunaan tradisional, pengambilan dalam jumlah besar atau berpanjangan (terutama dalam bentuk ekstrak pekat) tidak digalakkan tanpa nasihat pakar kerana kesan sampingan jangka panjang belum dikaji sepenuhnya.


Jika anda ingin menggunakannya untuk tujuan kesihatan, elok berunding dengan pakar herba atau pengamal perubatan tradisional terlebih dahulu.


Kalau anda mahu, saya boleh cadangkan cara mudah guna daun ini untuk teh herba atau mandian tradisional.